martes, noviembre 3rd, 2009...01:18

«No a la corrupció, Camps dimissió». Una manifestació nascuda a Facebook

Jump to Comments

El passat dissabte 31 d’octubre la marxa convocada pel Col·lectiu Contra la Corrupció (CCC) recorregué els carrers de València. La manifestació, sota el lema “No a la corrupció, Camps dimissió”, reclamava una renovació de la democràcia, el fi de la corrupció, la dimissió del president del govern valencià, Francisco Camps, i la convocatòria d’eleccions anticipades.

Pancarta "No a la corrupció, Camps dimissió"

Però bé, deixant a banda la qüestió de la corrupció, la mentida i la humiliació a que ens sotmeten el President i els seus homes, l’ interés que té per a aquest blog la marxa del passat dissabte és que fou convocada per Internet, concretament a través d’un grup creat a Facebook, xarxa social que ja hem citat en anteriors entrades. Estem, doncs, davant d’un clar i recent cas de ciberactivisme.

I aquesta és la història. Tot començà quan César Martí, un informàtic de la Pobla de Vallbona (València) creà a finals de maig el grup titolat “Macro-manifestació contra la impunitat de Francesc Camps”. En només unes setmanes, aquest grup aconseguí reunir més de 7.000 membres i convocar ja una marxa per la dimissió de Francisco Camps, autoritzada per la Delegació del Govern per al dia 13 de juny.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/81Z-x_IUzP4" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Segons declarà el propi César Martí a El País (01-06-2009), la idea d’ aquesta manifestació sorgí en veure per televisió com Francisco Camps entrava i sortia del Tribunal Superior de Justícia de València somrient, acompanyat dels seus vicepresidents i de l’alcadessa de València, i animat per centenars de persones amb banderes de la Comunitat Valenciana, després de declarar com imputat en relació amb la trama de corrupció del cas Gürtel.

Passats uns mesos, els internautes es tornaren a mobilitzar en contra de la corrupció. Així doncs, es fixà la cita per a una nova concentració el dissabte 31 d’ctubre, a les 18.30 hores, a la Plaça de Sant Agustí de València. Eixe mateix dia, al matí, eren més de 13.400 persones les que havien assegurat que es manifestarien en contra de la corrupció en eixa segona convocatòria.

Facebook

Aquest «allau» d’ahesions al grup ha comportat fins i tot a modificacions en la seua estructura. Si en un principi César Martí, creador, apareixia com a únic administrador, ara són un total de cinc les persones que tenen aquest càrrec, amb Reyes Matamales com a portaveu (representant de forma oficial al Col·lectiu Contra la Corrupció, o CCC).

Sens dubte, podem calificar d’exitosa aquesta segona convocatòria, puig que foren milers de persones -entre 40.000 i 50.000 segons l’organització, 2.500 segons la Policia Local de València, i 2.200 segons la Policia de la Generalitat- les que sortiren als carrers de València en aquesta multitudinària manifestació “anti-Camps”. Com a detall singular, la mobilització simulaba una processó, en la que vàries persones portaven un taüt al son de la marxa fúnebre i una bandera en la que es podia llegir: «Per les víctimes de la corrupció». Aquesta era una escenificació que també es promogué ja des de la xarxa, com es veu al següent vídeo:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/mDmZU3f7CmE" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Tot açò està molt bé, però encara hi veig un problema: davant la protesta massiva del dissabte, el Partido Popular respon amb el ninguneig. Segons recull El País en l’edició d’avui, Gerardo Camps afirma que el Consell no veu amb «preocupació» la manifestació perquè només hi acudiren «uns pocs valencians» i, en tot cas, «els mateixos de sempre, amb diferent pancarta».

No obstant, els membres del CCC coneixen les «bondats» de Facebook, i afirmen que seguiran mobilitzant-se «fins que Camps dimitisca i convoque eleccions generals anticipades».

Com podriem extreu-re de les paraules de César Martí, ciberactivisme és “unir voluntats a través de la xarxa social. En aquest cas, contra Francisco Camps”. I, com a autora d’aquest blog, tinc fe en que això pot funcionar…



983 Comments

  • Heu elegit el millor exemple per demostrar-nos com d’important pot ser una xarxa social, i que no es tracta només de jugar i de deixar comentaris més o menys ingeniosos.
    Potser aconseguirem una plataforma crítica contra el govern valencià??? perqué si hem de confiar en els mitjans d’ací…

  • La verdad es que Internet tiene una capacidad de convocatoria incleiblemente fuerte. Los mensajes llegan a la velocidad de la luz y las personas comienzan a movilizarse si les interesa el tema.
    La verdad es que yo no tenía ni idea de que la manifestación se convocó de esa manera. Muy interesante, la verdad.
    Ánimo con el blog porque creo que nos puede ofrecer un punto diferente de lo que que ocurre en la sociedad cuando es movida por los mass media.

    Sonia V.

  •   Andrea Torres
    noviembre 5th, 2009 at 00:28

    Jo vaig estar allí, a la segona convocatòria de la CCC i vull dir que sí n’erem 40.000 de valencians, inclús m’atreveria a dir que més. El ciberactivisme és una eina molt eficaç i amb capacitat de convocatòria, queda clar amb el darrer exemple. Però, esperem que no hi hagen més convocatòries ja que desigem que ja hagen caigut tots els que han de caure, i no només un cap de turc.

    Andrea Torres

  • Jo, assabentat pel Facebook, també vaig estar allí.
    Enhorabona!

  •   Jessica Martorell
    noviembre 6th, 2009 at 18:29

    El primer que m’ha vengut a la ment quan he llegit que la manifestació va estar convocada via Facebook han sigut les famoses concentracions a Gènova aquell 13-M (en aquell cas es convocaren per sms).
    Sens dubte les noves tecnologies ens donen la possibilitat de crear noves formes de participació a la política que no hem de deixar escapar. I és que estic segura que el ciberactivisme és el primer pas per aconseguir la ciberdemocràcia.

    Per cert, m’ha agradat molt el blog! 😉

Deja una respuesta


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 8 5 ?